Lampropeltis ruthveni

Google afbeeldingen
Wetenschappelijke naam Lampropeltis ruthveni (BLANCHARD, 1920)
Nederlandse naam Ruthven’s koningsslang; Querétaro koningsslang
Herkomst In de volgende staten van Mexico: Michoacan, Querétaro, Jalisco, Hidalgo, Guanajuato en mogelijk ook in Durango.
Biotoop Met doornstruiken en dennen begroeide, rotsachtige gebieden tussen 1500 en 2250 meter hoogte op het Mexicaanse Plateau.
Bijzonderheden Ruthven’s koningsslang is pas in 1920 voor het eerst beschreven. Al snel werd deze soort als ondersoort van L. triangulum beschreven maar in 1994 gaf Liner hen de soortstatus terug.

ca. 6 maanden oud

Deze Mexicaanse soort wordt gemiddeld zo’n 60 cm lang, met uitschieters tot ca. 90 cm. Bij de geboorte zijn ze tussen 18 en 22 cm lang.

Voor het uiterlijk van deze soort klik je op de foto boven aan deze pagina.

Over de voortplanting in het wild is nauwelijks iets bekend. Deze zal waarschijnlijk niet zoveel afwijken van de rest van de Lampropeltis soorten. Aannemelijk is een winterslaap van enkele maanden, paringen in het voorjaar, eieren in de vroege zomer en jongen in de late zomer.

Ook de leefwijze is niet uitgebreid bekend. Ze houden zich overdag schijnbaar veelal op in de humuslaag van het biotoop. Ook  wel onder boomstronken, stenen e.d.

Ze zijn gewoonlijk in de late avond en de nacht actief.

ca. 6 maanden oud

In het wild voedt deze bodem bewonende soort zich hoogst waarschijnlijk voornamelijk met hagedissen en kleine knaagdieren. Mogelijk worden ook zo nu en dan slangen gegeten.

Door ontbossing en het vangen voor de verkoop aan hobbyisten is deze soort in sommige gebieden bedreigd in zijn voortbestaan. Ook het relatief kleine leefgebied van om en nabij 20.000 km2 speelt hierin een rol.

De verzorging in het terrarium schijnt eenvoudig/probleemloos te zijn.

Share