Lampropeltis rhombomaculata

Google afbeeldingen
Wetenschappelijke naam Lampropeltis rhombomaculata (HOLBROOK, 1840)
Nederlandse naam Bruine Koningsslang, Noordelijke Mol Koningsslang, Gevlekte Koningsslang
Herkomst In de staat Mississippi zijn er oostelijke en zuidelijke populaties. Van hieruit zuidwaarts tot in Louisiana, oostwaarts tot in oostelijk Tennessee en de “panhandle” van Florida en op de Piedmont noordwaarts langs de oostelijke kust.
Biotoop Voornamelijk droge naald – en eikenbossen, maar ook wel op of in de buurt van landbouwgebieden.
Bijzonderheden Tot 2017 bestond de soort L. calligaster uit drie ondersoorten: L. c. calligaster, L. c. rhombomaculata en L. c. occipitolineata. Op basis van

DNA onderzoek zijn deze drie opgewaardeerd naar drie verschillende soorten (L. calligaster, L. rhombomaculata en L. occipitolineata)


McKelvy, A.D.; F.T. Burbrink 2016. Ecological divergence in the yellow-bellied kingsnake (Lampropeltis calligaster) at two North American biodiversity hotspots. Molecular Phylogenetics and Evolution 106: 61-72


Lichaamsvorm en tekening grotendeels gelijk aan die van L. calligaster

De gemiddelde lengte van deze soort ligt rond de 80 cm; soms iets langer.

In noordelijk Mississippi grenst het leefgebied van L. calligaster en L. rhombomaculata aan elkaar waardoor hybridisering tussen deze soorten mogelijk is.

Deze slang is een typische grondbewoner die zich overdag vnl. onder de grond bevindt.  Ze zijn vooral ’s nachts actief. Door de grotendeels ondergrondse leefwijze zijn er weinig exemplaren gevonden tot nu toe.

Het voedsel bestaat, voor zover bekend, uit reptielen (hagedissen en slangen), vogels en knaagdieren.

Er zijn bij mijn weten geen gegevens over de voortplanting in het wild bekend, maar in gevangenschap vinden de paringen in het voorjaar plaats en komen de eieren laat in de zomer uit. De jongen zijn bij de geboorte 12 – 18 cm.

 

 

Share