Lampropeltis occipitolineata

Google afbeeldingen
Wetenschappelijke naam Lampropeltis occipitolineata (PRICE, 1987)
Nederlandse naam Zuid Florida Mol Koningsslang
Herkomst Florida. Van Brevard County zuidwaarts tot Lake Okeechobee en westwaarts tot in Charlotte County en DeSoto County. Buiten Florida komt deze soort niet voor.
Biotoop Voornamelijk vochtige prairie gebieden, maar wordt ook wel op of in de buurt van boerderijen, landbouwgrond e.d. gevonden.
Bijzonderheden Tot 2017 bestond de soort L. calligaster uit drie ondersoorten: L. c. calligaster, L. c. rhombomaculata en L. c. occipitolineata. Op basis van

DNA onderzoek zijn deze drie opgewaardeerd naar drie verschillende soorten (L. calligaster, L. rhombomaculata en L. occipitolineata)


McKelvy, A.D.; F.T. Burbrink 2016. Ecological divergence in the yellow-bellied kingsnake (Lampropeltis calligaster) at two North American biodiversity hotspots. Molecular Phylogenetics and Evolution 106: 61-72


Beschrijving:

Vlekken op de rug: minstens 78

Op de kop bevindt zich een complex netwerk van donkere streepjes

Deze soort behoudt als volwassen dier het jeugd-kleurenpatroon

De canthus rostralis (de hoek tussen het platte deel van de bovenkant van de kop en de zijkant van de kop tussen het oog en de neus) is stomp.

De kop wordt breder achter de ogen

Maximaal 21 schubbenrijen op de rug.

Gemiddelde lengte meestal rond de 80 cm; zelden langer.

 

Deze slang is een typische grondbewoner die zich overdag vnl. onder de grond bevindt.  Ze zijn vooral ’s nachts actief. Door de grotendeels ondergrondse leefwijze zijn er weinig exemplaren gevonden tot nu toe.

Het voedsel bestaat, voor zover bekend, uit reptielen (hagedissen en slangen), vogels en knaagdieren.

Er zijn bij mijn weten geen gegevens over de voortplanting in het wild bekend, maar in gevangenschap vinden de paringen in het voorjaar plaats en komen de eieren laat in de zomer uit. De jongen zijn bij de geboorte 10 – 13 cm.

 

Share