Lampropeltis leonis

Google afbeeldingen
Wetenschappelijke naam Lampropeltis leonis (Günther 1893)
Nederlandse naam Nuevo Leon koningsslang
Biotoop Het westerse deel van het verspreidingsgebied van L. leonis bestaat uit het gebied waar de Chihuahua Desert grenst aan de Sierra Madre Oriental. Exemplaren van L. leonis worden aangetroffen in de voor dat gebied kenmerkende Chihuahua Desert scrub, maar ook wel in ietwat vochtige habitats (Aramberri, San Juanito, Galeana).

Ook langs de weg tussen Doctor Arroyo and Galeana worden deze slangen zo nu en dan gevonden.

De oostelijke helling van de Sierra Madre Oriental is tropisch vochtig en weelderig begroeid dankzij de vele regenval. De San Roberto Highway (Mex. 31), die  van oost naar west loopt,  van Linares tot San Roberto, illustreert dit levendig. Aan de oostkant van deze weg worden/zijn exemplaren van de tri-color morph van L. leonis gevonden. De slangen bevinden zich ’s nachts op de weg. Ze komen hier sympatrisch voor met de Texaanse koraalslang (Micrurus tener).

Herkomst Deze soort komt in enkele noordelijke delen van de Sierra Madre Oriental, vooral in de staten Tamaulipas en Nuevo Leon.

In het uiterste oosten van Coahuila zijn er ook exemplaren aangetroffen.

Er zijn dieren bekend van zowel de oostelijke als de westelijke flanken van de Sierra Madre.

Bijzonderheden Deze soort was voorheen bekend als Lampropeltis mexicana thayeri.

Qua grootte verschillen ze niet veel van de andere soorten van het “mexicana-complex”, al zijn ze doorgaans kleiner dan L. alterna.

ca. 6 maanden oud

Volwassen exemplaren zijn meestal tussen 60 en 75 cm lang. De jongen zijn bij de geboorte 20 tot 25 cm lang.

Wanneer deze soort overmatig gevoerd worden kunnen geslachtsrijp zijn bij een leeftijd van zo’n 24 maanden. Wanneer de dieren normaal gevoerd worden vindt dit plaats vanaf ca. 32 maanden.

ca. 6 maanden oud

De kleur en tekening van L. leonis is zeer variabel. Zie hiervoor de foto’s die je boven aan deze pagina via google kunt zien.

Share