Lampropeltis herrerae

Google afbeeldingen
Wetenschappelijke naam Lampropeltis herrerae (GRISMER, 2001)
Nederlandse naam Isla Todos Santos Koningsslang
Biotoop Open, rotsachtig, met salie begroeide gebieden langs de kust en ook het rotsachtige, met struikgewas begroeide binnenland van het eiland
Herkomst Deze soort komt alleen voor op het zuidelijke eiland van de Isla Todos Santos, langs de Pacifische kust van Baja California, Mexico.
Bijzonderheden Deze soort werd voorheen beschouwd als een ondersoort van L. zonata.
In 2002 werd deze slang beschreven als een aparte soort door L. Grismer.


Grismer, L.L. 2002. Amphibians and Reptiles of Baja California, Including its Pacific Islands and the Islands in the Sea of Cortés. University of California Press, Berkeley and Los Angeles, California. 


Na 2002 is de status van deze slang een aantal keer gewijzigd. Daar ik geen toegang heb tot de betreffende wetenschappelijk artikelen, hou ik voorlopig de aparte soort status aan. 

Lampropeltis zonata — COLLINS & TAGGART 2009
Lampropeltis zonata — MYERS et al. 2013
Lampropeltis multifasciata — MYERS et al. 2013
Lampropeltis zonata — WALLACH et al. 2014: 360
Lampropeltis herrerae — JOHNSON et al. 2017
Lampropeltis multifasciata — CROTHER et al. 2017


Dit is een bodem bewonende slangensoort die een verborgen leven leidt. Ze zijn voor het grootste deel zwart wit gekleurd.

Volwassen slangen zijn gemiddeld tussen 60 en 75 cm lang. De lengte van pasgeboren exemplaren ligt onder de 20 cm.

Over het voedsel in het wild heb ik geen gegevens gevonden tot nu toe. Hetzelfde geldt voor gegevens over het houden in gevangenschap.

Het leefgebied van deze soort is nauwelijks 100 vierkante kilometer groot en wordt daarom gezien als uiterst kwetsbaar. De slang wordt dan ook beschouwd als “ernstig bedreigd” en het aantal exemplaren binnen dit kleine gebied lijkt af te nemen.

In 1995 rapporteert Mellink dat er op het zuidelijke eiland van Isla Todos Santos overal slangenvallen gevonden zijn. De gevangen slangen waren bedoeld voor de export. Tegelijkertijd werd er door de stropers aanzienlijke schade aangericht aan het biotoop waarin de dieren leven. Zo werden talloze stenen, die door de slangen gebruikt werden als schuilplaats, omgedraaid en niet teruggelegd waardoor ze onbruikbaar werden. Ook werden rotspartijen open gebroken om slangen te vangen.

Het eiland wordt formeel niet beschermd, maar is beperkt toegankelijk omdat het een militaire buitenpost is.

 

Share