Lampropeltis catalinensis

Google afbeeldingen
Wetenschappelijke naam Lampropeltis catalinensis (VAN DENBURGH & SLEVIN, 1921)
Nederlandse naam Isla Santa Catalina Koningsslang
Herkomst Endemisch op het eiland Santa Catalina in de Golf of California, Baja California Sur, Mexico. Dit door mensen onbewoonde eiland is ongeveer 40 vierkante kilometer groot (ca. 13 km lang en 4 km breed) en ligt zo’n 25 km uit de kust van Baja California Sur.
Biotoop Onbekend, maar het eiland bestaat uit zanderig, droog gebied met rotsen, cactussen en andere planten die gedijen in droge gebieden.
Bijzonderheden Dit dier is slechts bekend van 1 exemplaar dat uit het binnenste van een cactus is gepeuterd in 1921. Het ging hier om een volwassen mannelijk dier.

Er bestaat twijfel of het hier echt over een aparte soort gaat of een variëteit van Lampropeltis splendida (voorheen L. getula splendida).
Voor zover bekend is er tot op heden nog geen tweede exemplaar gevonden, al is er wel veelvuldig naar gezocht.


Grismer, L.L. 2002. Amphibians and Reptiles of Baja California, Including its Pacific Islands and the Islands in the Sea of Cortés. University of California Press, Berkeley and Los Angeles, California.


Naast deze ene slang is er ook een vervelling gevonden welke waarschijnlijk van een exemplaar van dezelfde soort afkomstig is. Deze vervelling is gevonden in de buurt van een kleine bron.

Aangenomen wordt dat deze slangen een verborgen, nachtelijk leven leiden wat het niet makkelijker maakt om de slang te vinden en te bestuderen.

Het spreekt voor zich dat er geen voortplantingsgegevens e.d. bekend zijn. Al kwam ik nog wel tegen dat de slang die gevonden is 984 mm lang was.

Er leven nog twee andere soorten slangen op dit eiland, nl. Crotalus catalinensis en Aspidoscelis catalinensis.

Op het eiland leven ook verwilderde huiskatten en die zouden een bedreiging kunnen zijn voor deze soort.

Ook al is deze soort totaal oninteressant voor de terrariumhouderij, ik wilde hem toch niet ongenoemd laten.

Share